Sunt Associate Certified Coach in cadrul International Coach Federation.

Procesul de coaching pe care il practic in formatul de echipa sau individual a fost invatat si perfectionat in cadrul scolii Metasysteme Coaching, sub indrumarea lui Alain Cardon, Master Certified Coach.

Inapoi

În ce fel este coaching-ul diferit de alte servicii profesionale? 

Coaching-ul profesional este un tip de serviciu aparte care se concentrează pe stabilirea obiectivelor  din viața unei persoane, pe îndeplinirea lor și pe dezvoltarea personală. Pentru a înțelege mai bine ce este coaching-ul, poate fi util să facem diferențierea față de alte profesii care oferă consiliere personală sau organizaționala.

  • Terapii: Coaching-ul se diferențiază de terapii în câteva feluri. În primul rând, coaching-ul este o profesie care sprijină dezvoltarea personală și profesională având la bază schimbări inițiate de indivizi care acționează pentru a îndeplini rezultate specifice. Aceste rezultate sunt legate de succesul personal sau profesional. Coaching-ul se orientează spre avansare și se concentrează pe viitor. Terapiile, pe de altă parte, se ocupă cu tratarea durerilor, disfuncționalităților și conflictelor pe care le are un individ sau felul în care acesta relaționează cu alți indivizi. Concentrarea este adesea pe rezolvarea stărilor dificile care provin din trecut și care împiedică funcționarea emoțională a individului din prezent, îmbunătățind funcționarea psihologică de ansamblu și permițându-i acestuia să aibă o viață curentă și situații de muncă într-un mod emoțional mai sănătos. Rezultatele terapiilor includ adesea îmbunătățirea stării emoționale / sentimentale. În timp ce emoțiile pozitive pot rezultă natural din coaching, focusul principal este pe a crea strategii de acțiune pentru a îndeplini obiective specifice în viață personală sau de muncă a cuiva. Într-o relație de coaching accentul este pus pe acțiune, responsabilitate și ducerea la bun sfârșit.
  • Consultanță: Consultanții pot fi utilizați de către indivizi sau organizații cu scopul de a avea acces la expertiză specializată. În timp ce abordarea consultanței variază larg, adesea există asumpția că un consultant diagnosticheaza problemele și prescrie soluții, iar uneori le și implementează. În general, în cazul coaching-ului se presupune că indivizii sau echipele sunt capabile să-și genereze soluțiile, iar coaching-ul oferind metode și abordări care să sprijine descoperirea soluțiilor.
  • Mentoring: A avea un mentor înseamnă a fi ghidat de cineva care îți împărtășește experiența sa într-un domeniu specific sau pentru dezvoltarea carierei. Mentoring-ul este uneori confuzat cu coaching-ul. Deși unii coach oferă și mentoring ca parte integrantă a procesului de coaching, aceștia nu sunt de obicei mentorii celor cărora le oferă serviciile de coaching.
  • Cursuri: programele de cursuri se bazează pe îndeplinirea unor obiective de învățare trasate de instructor. E drept că și în coaching sunt clarificate obiectivele, dar ele sunt stabilite de indivizi sau echipe și sunt doar ghidați de către coach. Cursurile presupun de asemenea un traseu liniar de învățare așa cum a fost stabilit în agendă sau programa de curs. Coaching-ul este mai puțin liniar și fără un plan de asimilare a unor informații specifice.
  • Dezvoltarea atletică: Deși se folosesc adesea metafore legate de sport, coaching-ul profesional este diferit de ce face un antrenor de sport. Antrenorul sportiv este adesea perceput că un expert care ghidează și îndrumă comportamentul unor indivizi sau echipe folosindu-și largă experiență și cunoștințele specifice. Cei care fac coaching profesional au aceste calități, dar direcția urmată este determinată de experiența și cunoștințele individului sau echipei. În plus, spre deosebire de dezvoltarea atletică, coaching-ul nu se concentrează pe comportamente care nu sunt bine executate, ci pe identificarea de oportunități de dezvoltare ținând cont de abilitățile individului.

Team Coaching

Sunt sesiuni de coaching cu una sau mai multe echipe intacte. Scopurile acestor sesiuni pot fi:

– imbunatatirea proceselor de decizie in echipa

– redesenarea “geografiei” relatiilor in cadrul echipei

– definirea strategiei echipei

– clarificarea conflictelor in cadrul echipei

Individual Coaching

Scopul acestor sesiuni derulate fata-in-fata sau la telefon ori pe Skype poate fi de a:

– clarifica situatii personale sau profesionale

– lua decizii legat de probleme sau proiecte

Inapoi

Marturii:

Alain Cardon
Alain Cardon Master Certified Coach, Metasysteme Coach Academy
 I have known Rares as trainer and as a friend for the last ten years. More recently he has been one of my students in coaching, as I am accompanying him to get ready to pass his ICF certification. I can vouch that Rares is on the way to becoming an excellent coach, much like with everything else he does.

Guido Mitchell
Guido Mitchell Country Manager, Roche Diagnostics Romania
Rares is an exellent trainer and coach. He knows how to setup a team development process in an international context which will deliver its results from the first day after the initial workshop. Being always on the search for more wisdom Rares is up-to-date on the topics he works on.

I personally appreciate his open, honest and direct communication style.

Luciana P. Quality Manager
 Multumesc lui Rares Manolescu pentru sesiune de coaching demonstrativa pe care mi-a oferit-o in cadrul saptamanii ICF . Aceasta sesiunea de coaching cu Rares a venit exact la momentul potrivit pentru mine, eu fiind intr-un moment de schimbari majore in viata profesionala. Concluziile din discutia avuta ma ajuta acum sa inaintez mult mai usor, mai sigura pe mine si mai constienta de importanta vocii interioare. Din primele minute si intrebari a stiut sa puna punctul pe i, sa ma ajute sa scot la iveala lucruri si blocaje de care eram mai putin constienta dar care ma tineau in loc. Mi-a placut mult modul in care a condus discutia, in care a stiut sa puna intrebarile cele mai potrivite si pertinente in diversele momente ale discutiei, modul in care a stiut sa ma puna in incurcatura facandu-ma sa ma uit sub presul din interior unde se pare ca am ascuns mult timp lucrurile pe care nu voiam sa le vad. E, acum le vad. :-) De asemenea, apreciez foarte mult senzatia de respect, siguranta si spatiu pe care Rares a stiut sa mi le dea in tot timpul acestei sesiuni de coaching.

Inapoi

Pin It on Pinterest

Shares
Share This