Mai multa disciplina?

Intr-o sesiune de coaching cu unul dintre clientii mei, tema pe care o pune pe masa este: “Cum sa fiu mai disciplinat?”. Si omul dezvolta ideea, despre cum sa reuseasca sa faca lucrurile mai bine, mai ordonat, cu mai multa consecventa. Despre faptul ca ritmul de munca la birou s-a dat peste cap, ca echipa a crescut si are oameni noi, despre faptul ca nu mai reuseste sa inteleaga cum sa faca lucrurile astfel incat sa nu fie dezamagit de el insusi.

Iti este cunoscuta povestea? Presupun ca ai mai auzit-o in jur. Si da, e plin de carti, de manuale, de traininguri si sfaturi despre asta. Si da, unii reusesc asta, altii nu. Unii citesc carti si fac lucruri, altii incearca, incearca, incearca.

Din perspectiva de coach, ascultandu-mi clientul, am fost curios sa aflu cum vede el rezolvarea sau macar deblocarea situatiei. Fara carti, fara sfaturi, doar prin cautarea proprie. Revelatia pe care a avut-o a fost urmatoarea: “Ca sa pot fi eu mai disciplinat e nevoie sa lucrez si sa schimb si mediul, contextul sau sistemul care ma inconjoara. Pentru ca degeaba depun eu eforturi sa fac lucrurile altfel daca cei din jurul meu nu se prind, nu inteleg sau ma saboteaza fara intentie. Si, de fapt, a face lucrurile diferit inseamna chiar asta: a incepe sa schimb subtil ce se intampla in jurul meu si in felul asta totul merge impreuna, sistemic. Si daca accept ca lucrurile nu se schimba peste noapte ci in timp, o sa fiu mai putin dezamagit de mine.”

Perspectiva mi se pare foarte productiva si de bun simt, avand in vedere ca cineva a ajuns la concluzia asta singur, doar clarificandu-si ce inseamna pentru el sa fie disciplinat. Si daca ma uit la mine si la cei din jur, de multe ori oamenii se gandesc doar la ei si la schimbarile personale pe care vor sa le faca pentru a atinge un alt nivel. Insa noi traim in conexiune cu altii si cu multe procese si mecanisme care functioneaza ca un sistem. Si atunci, daca vrei sa faci o schimbare la tine, cum ai putea sa te asiguri ca si ce/cine e in jurul tau este “atins” de aceasta schimbare?

Strict din punct de vedere al temei din titlu, daca vrei sa faci o schimbare in felul in care lucrezi si duci la bun sfarsit lucrurile, cum poti, pe langa tine, sa determini mici schimbari si in jurul tau, astfel incat si mediul sa te ajute? Cum pot prietenii, colegii sau familia sa inteleaga ce faci si de ce, astfel incat sa te ajute si ei (nu doar sa-ti dea sfaturi sau sa-ti spuna ca nu are rost sa faci asta)? Cum poti sa creezi mecanisme prin care, in jurul tau, sa ai diferite ancore sau remindere care sa te sustina in progresul pe care vrei sa il faci, ca sa fii mai disciplinat? Ce vrei sa practici pentru asta?

Ultima propozitie pentru mine e un fel de mantra. Motivul este ca “a fi disciplinat” e o consecinta, e un rezultat. Daca ma intreb cum pot sa fiu mai disciplinat, ar trebui mai intai sa-mi raspund la intrebarea: “Ce practic pentru a deveni disciplinat?” Ajungi sa fii dupa ce practici suficient de mult.

Chiar cuvantul disciplina vine de la discipol, adica de la invatacel. Disciplina inseamna a invata, in latina. Nu neaparat rigoare, nu penitenta (sensul dat de francezi mai tarziu). Cu alte cuvinte, daca vrei sa fii mai disciplinat, probabil ca e ceva de invatat.

Si poate ca merita explorate intrebarile:
– daca vrei sa fii mai disciplinat (mai invatat), ce vrei sa inveti si sa practici pentru asta?
– cum poti sa creezi un cadru colectiv, in care tot ce este in jurul tau sa contribuie la asta, sa nu faci aceasta calatorie de unul singur?

Rares Manolescu
ro_RO