Romanii si criza

Astazi stateam de vorba cu cineva care lucreaza in industria lactatelor, e director mare la una dintre companiile de la noi si imi spunea cu amaraciune ca nu isi da seama cum vom iesi din criza atata vreme cat, de exemplu, laptele romanesc e mai scump cu 50 % decat cel din Olanda si in acelasi timp, e mai imputit (in sensul propriu). Mergand mai departe, daca 70% din carnea de consum e importata, atunci noi ce mai producem in tara asta?

In conditiile in care, intr-un barometru european, intrebati fiind cetatenii acestui continent ce planuri au cu criza, cu exceptia romanilor, toti mentionau ca vor sa faca reduceri de cheltuieli. Romanasii nostri ce declara: noi nu facem nimic. Stralucitor. De fapt nu, real. Cat se poate de real. Si asta se vede in unele locuri: continua frenezia cumpararilor, a snobismului, a bling-bling-ului, a show-off-ului. Ca deh, taranii care si-au cumparat diverse obiecte stralucitoare trebuie sa le si arate celorlalti.

Un paradox interesant este ca un roman cu bani se lauda cu cat de mult a platit pe un obiect in timp de un german/francez/olandez se va lauda cu cat de putin a platit pe acelasi obiect. La noi cumpatarea poate fi simbol de saracie, deci risti sa nu fii acceptat de “clasa avuta”, pe cand la altii, cumpatarea e simbol de normalitate.

Imi doresc ca romanii care inca nu si-au luat lectiile de cumpatare si modestie, sa aiba parte de ele din plin. Este o dorinta de a fi mai buni, de a ne dezvolta. Imi doresc sa vad ca oamenii mai renunta la masini si merg pe jos, sa vad ca mananca mai putin si mai sanatos decat mult si prost, sa vad ca mai citesc o carte si isi mai dezlipesc ochii de la televizorul care tampeste, ca mai observa si natura din jur, in fine, ca mai si traiesc pe bune, nu doar se fac.

Revin cu intrebarea de final: noi ce mai facem in tara asta pentru export? Ca multi subcontractanti ai marilor firme din afara sunt pusi in asteptare sau se inchid, Dacia e pusa pe butuci de prostia unui guvern care a umblat la taxa auto cand nu trebuia si cum nu trebuia. In criza actuala, in care din afara se dau semnale de inchidere a business-ului, in care firmele mama cer celor de aci sa mai tempereze costurile, noi, Romania, ce producem si exportam, astfel incat sa facem bani in tara asta?

Daca stie cineva, il invit sa scrie aici.

Rares Manolescu
ro_RO